Sådan vælger man det rigtige industrikøleskab i 2022

En vigtig del i restauranten eller cafeen er kølekapaciteten, og derfor er korrekt opbevaring af fødevarer og drikkevarer en af de ting man skal have fokus på. Der er stor forskel på hvilket type industrikøleskab der er nødvendigt, alt efter om det skal bruges madvarer eller drikkevarer. Jeg har en lavet en lille forklaring der beskriver de forskellige muligheder og nogle ting man kan tage med i betragtning, når man er på udkig efter et nyt køleskab.

Jeg vil gennemgå følgende tre typer Køleskabe til HORECA: Industrikøleskabe, flaskekøleskabe og backbar-køleskabe, samt lidt man skal være opmærksom på.

Industrikøleskab

Et industrikøleskab findes i mange størrelser og spænder fra 40 liter til 1600 liter. Hvis der er glaslåge/dør, kaldes disse for displaykøleskabe. De er ofte lidt mindre, fra 40-450 liter og kan også bruges som flaskekøler. Begge typer har de samme egenskaber, men der er et lidt større energitab i display køleskabene pga. glaslågen/døren.

Kompressoren er større, så der er kølekapacitet til at nedkøle produkterne på korrekt måde, og der er godt isoleret i siderne, for at holde bedst muligt på kulden. Støjniveauet på et industrikøleskab ligger mellem 40 og 65 dB, da kompressoren skal arbejde mere for at sikre den præcise temperatur i hele skabet. Samtidig skal man forvente, at der er en del varmeafgivelse som kan være et problem i sommerperioden.

Flaskekøleskab

Flaskekøleskabe er mindre køleskabe der findes fra cirka 50 til 460 liter som ofte har glas låge og/eller lystop. Køleskabet er, som navnet antyder, lavet til flasker og andre drikkevarer. Flaskekøleskabe er mere lydsvag end et almindeligt industrikøleskab da kompressoren er mindre. Det betyder også, at køleskabet ikke er lavet til madvarer, da den korrekte opbevaringstemperatur ikke kan garanteres, med den mindre kølekraft. Drikkevarer er ikke så temperatur følsomme som madvarer. Flaskekøleskabene har ikke samme støjniveau som et industrikøleskab, men derfor kan man alligevel forvente mellem 35 og 55 dB.

Backbar

En backbar er som udgangspunkt blot en flaskekøler der er lavet til at blive sat ind i barer og reoler. Fordelen ved disse er, at de kan købes uden topplade og er meget lavere, hvilket er en stor fordel hvis de skal bruges i for eksempel en bar. De fås med skyde- eller skabslåger, og de fleste har glas i lågen så man bedre kan se hvilke produkter der er på køl. Kompressoren er, ligesom på almindelige flaskekøleskabe mindre, og derfor egner denne type sig ikke heller ikke til madvarer og lign. Backbarer har samme dB som flaskekøleskabe.  De kører ikke hele tiden, men man skal forvente at de stadig larmer lidt når de køler.

Tips

Det er nødvendigt at have god plads rundt om alle køleskabe, vi anbefaler min. 5-8 cm på alle sider og min. 10 cm der hvor kompressoren sidder. Køleskabet skal have luft, så vær sikker på at der er fri adgang til luftindtaget. Herudover afgiver køleskabet en del varme så der skal også sikres at det kan komme af med varmen.

Temperatur

Hvis det er fødevarer du ønsker at opbevare, er det vigtigt at bruge det korrekte køleskab. Du skal kunne sikre at den ønskede temperatur er ens i hele køleskabet, og at køleskabet har kapacitet til at nedkøle fødevarerne så hurtigt som de gældende regler kræver. Regler, råd og yderligere vejledning kan findes på fødevarestyrelsens hjemmeside. Når det er til opbevaring af flasker eller andre drikkevarer, så er reglerne ikke så strenge. Her er det vigtigste nærmest blot, at kunden får kolde drikkevarer, og der er ikke krav om hurtig nedkøling eller lign. Derfor er kompressoren i flaskekøleskabe meget mindre, ligesom at prisen også er væsentligt lavere.

Decibel

I restaurationskøkkenet er der mange ting der genererer støj, så det bør ikke blive et problem at have et industrikøleskab. Det samme gør sig gældende i barer og butikker hvor man bruger flaskekøleskabe. Men, ønsker man sig en flaskekøler til kontoret, er det en rigtig god ide, at få et køleskab med så lavt dB som muligt.

Alarm ved drift problemer eller åben dør

En rigtig vigtig ting, specielt ved industrikøleskabet, er en drift- og døralarm. Hvis uheldet er ude og køleskabet er uden strøm, eller hvis døren står åben, så er det rigtigt godt med en alarm så madvarerne ikke tager skade af forkert temperatur gennem længere tid.

Hylder og vanger

I dag er det ofte standard vanger og hylder der medfølger. Det er, som man kender det, hvor vanger kan flyttes op og ned efter ønske i de fast monterede skinner der er monteret i begge sidder. Hylderne er lavet af alu/stål med en plastik coating og kan sammen med vangerne flyttes op og ned. Mange nye modeller har i dag indpressede vanger, hvilket gør det meget nemmere at rengøre køleskabet. Ønsker man at flytte rundt på hylderne er dette også meget nemmere, da der ikke skal flyttes på vangerne hver gang.

Energiforbrug

I dag, hvor der tales meget om vores energiforbrug og co2 aftryk, er det at vælge et mere miljørigtigt køleskab blevet meget mere relevant. Tidligere har der ikke været det store fokus på energiforbruget, da man af erfaring ved, at industrikøleskabe helt generelt er nogle forholdsvis store strømslugere. Herudover var forskellen mellem et energimærke A og et energimærke E køleskab ofte kun er nogle få hundrede kroner set over et helt år. Så besparelsen stod slet ikke mål til den prisforskel der var mellem de to industrikøleskabe. I dag er de mere miljørigtige industrikøleskabe faldet en del i pris, samtidig med at prisen på strøm er steget voldsomt. Derfor giver det bedre mening at vælge dem nu. Og som bonus hjælper vi også miljøet og den fælles opgave vi har med at få kloden rettet ind på en bedre kurs.

Klimaklasse

Har du et varmt køkken eller en butik hvor køleskabet skal stå i direkte sollys så er det vigtigt at vælge den rigtige klimaklasse. Klimaklassesystemet er en europæisk standard, som er en skala fra 1-5, som definerer hvor varmt det anbefales at udenomstemperaturen maximalt må være, for at køleskabet kan fungere optimalt. For eksempel, hvis man har klimaklasse 3 på sine køle produkter, så betyder det at skabet må stå i max +25°. Klimaklasse 4 er max. +30° og klimaklasse 5 er max. +40°.

Man skal være opmærksom på, at der i et restaurationskøkken for det meste er over +25 ° varmt når der er travlt, og står kompressoren i køleskabet af på grund af, at den har haft det for varmt, så er der ingen garanti der dækker.