Lystsejlerens havneguide til Aarhusbugten.

Når man har nydt den smukke kystlinie ved Helgenæs og navigeret udenom det lavvandede område ved Ahl Hage, kan man lægge kursen direkte mod Ebeltofts vartegn, Fregatten Jylland. Snart får man øje på de charmerende, røde huse langs Ebeltofts lystbådehavn, Skudehavnen, og kan lægge sig til rette på bådpladserne foran dem. Her er både klubhus og toiletter indenfor kort afstand, samt badebro og legeplads for enden af havnen.

 

Fra havnen går en fin gang- og cykelsti ud på Ahl Hage, så dem, der vil nyde den faste grund under fødderne med en gåtur, kan få deres lyst styret her. Vil man hellere nyde havnecharmen i et bymiljø, skal man gå i modsat retning til den gamle fiskerihavn, hvor en hyggelig lille butiksgade trækker sommergæster til. Her ligger Apelgreens, Ebeltofts nye kaffebar, for enden af gaden overfor det lille havnebassin. I den anden ende af den lille havnegade, findes den charmerende gavebutik Hos Walter. Her finder man både lokale varer med et personligt præg, og et personale, der både er høflige og ved noget om de varer, de sælger. Hvad enten man leder efter en god flaske rom, gin eller whisky, er ”Hos Walter” det helt rigtige sted at finde den.

 

Fra Fiskerihavnens solnedgangsbænke er der en skøn udsigt over Mols Bjerge, der skal opleves som en obligatorisk del af besøget i Ebeltoft. Herefter kan man fortsætte over den lille bro til  Glasmuséet, Fregatten Jylland og Maltfabrikken og videre op i byen.

 

Hvis besøget i Ebeltoft er kort, kan man få en smagsprøve på Mols Bjerge, enten ved en gåtur i Skanseskoven lige ovenfor Ebeltoft Kirke, eller ved at kridte skoene og begive sig op i bakkerne bag byen. Fra udsigtspunktet med fjernsynsmasten kan man – udover et panoramavue over Ebeltoft – se både Ahl Hage, Hjelm, Kattegat og Jernhatten, når man kigger 360 grader rundt.

 

Hvis man blæser inde i længere tid, kan man i bil eller på cykel tage den store opdagelsesrejse i Mols Bjerge, evt. udvidet med det smukke Helgenæs og den fine, lille udstilling i Sletterhage Fyr. Man kan også bevæge sig op på Djursland til Ree Park, Skandinavisk Dyrepark, Djurs Sommerland eller Kalø Slotsruin. Udflugtsmålene ligger så tæt, at man roligt kan håndplukke Ebeltoft som dén havn, hvor man gerne vil blæse inde i nogle dage, hvis det nu skal være.

 

Når man forlader Ebeltoft, kan det kraftigt anbefales at sejle et smut ud til Hjelm, hvor den vilde natur har fået lov at brede sig. Ebeltoft er en privat ø, og der er adgang forbudt overalt undtagen på stranden. Det har resulteret i en spektakulær natur på de stejle skrænter op mod Hjelm Fyr på toppen af øen, som man bør opleve på nært hold, når man er i egen båd.