At rejse er at smage øl

Der er nok nogen der vil kalde den overskrift for en omskrivning af en kendt udtalelse, og der kan der jo nok være noget om. Ikke desto mindre så er der noget rigtigt i det. Jeg kunne ikke komme i tanke om at bestille en Carlsberg når jeg sidder i udlandet. Ikke fordi der er noget galt med en Carlsberg, men jeg vil nu meget hellere have en øl fra et lokalt bryggeri. Der er også noget kulturhistorie i, at man rent faktisk drikke de øl som bliver brygget i det pågældende område.

Hvad består øl af?

En øl er forholdsvis simpel i sin opbygning. Der er som udgangspunkt kun 4 forskellige ting i en øl. Der er malt, humle, gær og vand. Det kan så undre en, at der kan være rigtig stor forskel mellem forskellige i, når der nu ikke går flere ting i sådan et bryg. Indenfor malt til ølbrygning findes der dog et hav af forskellige malttyper som alle sammen er forskellige og som bidrager med forskellige smage til den færdige øl. Det er dog ikke kun malt der er mange muligheder, for det er der også med humle til ølbrygning. Der er mindst lige så mange humletyper som der er malttyper. Som om det ikke var nok, så findes der også mange forskellige typer ølgær, som også bidrager med meget smag. Det er kombinationen af disse muligheder der giver den færdige øl. Vi må dog ikke glemme vand, for selvom vand ligner hinanden alle steder, så kan der godt være stor forskel på, hvordan vand smager og opfører sammen med de andre ingredienser.

Lær at brygge

Du har jo måske gættet det. Jeg går rigtig meget op i øl og jeg ved også meget om det efterhånden. Meget af den viden jeg har fået, den har jeg fået fra denne hjemmeside https://brewlex.dk/ der egentlig er for folk der brygger øl hvilket jeg ikke gør. Jeg synes dog man bliver meget klogere omkring ølbrygning, hvor man læser litteratur omkring brygning af øl, for så lærer med hvilke udfordringer der kan være og hvordan man løser det. Det er meget sjovt når man sidder og smager en øl, og tænke hov her er der vist en lille fejl begået af bryggeren. Jeg besøger også mindre bryggerier når jeg er ude og rejse, for jeg synes der er interessant at forstå hvorfor bryggeren gør som han gør. Der er nemlig også forskel på den metode man bruger til brygning.

Det kan godt være jeg er lidt af en øl nørd, men det betyder noget for mig og jeg synes jeg får mange oplevelser ud af det, og kan også mærke de bryggere jeg snakker med at ret imponeret over min viden til øl.