Stjernehimmel

Kigge stjerner i Toppen af Danmark

Når frosten og vinterkulden gør himlen klar over Lysets Land, så er det tid til at hæve blikket og se på den vidunderlige, stjernebestrøede nattehimmel. Stjerneklare nætter er noget helt særligt.

Nattehimlen om vinteren

Når vi har nat, vender vi ryggen mod Solen. Vi er altså på Jordens skyggeside, himlen er mørk og vi kan se stjernerne.

Mange foretrækker at kigge stjerner på et bekvemt tidspunkt om aftenen. Så er efterår, vinter og forår den bedste tid i Danmark. Hvorimod nattehimlen om sommeren observeres bedst ved midnatstid og et par timer frem.

Med det blotte øje - eller kikkert

Når man vil kigge stjerner, behøver man slet ikke noget udstyr - kun sine egne øjne. Med det blotte øje kan man se en hel del; de mønstre på himlen, vi kalder for stjernebilleder og de klare vandrestjerner, vi kalder planeter. Man ser månen, som forandrer sig hele tiden og er man heldig, ser man stjerneskud og kometer med kilometerlange haler.

Man kan se meget med det blotte øje, men med en helt almindelig kikkert kan man se mange flere detaljer. Vil man se alt, hvad der er muligt, så kan en stjernekikkert give en helt anden oplevelse af de mange lysende fænomener på himlen. Du vil sikkert kunne tilbringe mange timer med at blikket vandre over nattehimlen.

At forberede sig - varmt tøj

Før man går ud og kigger stjerner er det en god ide at forberede sig. Er det vinter, så klæd dig godt på. De klare nætter om vinteren er gode til stjernejagten, men er kolde. Ofte står eller sidder man stille i længere tid ad gangen. Så bør den varme frakke, de vandtætte støvler, hue, vanter, uldne sokker og lange underbukser være standardudstyr for en vinter-stjernekigger.

Tag en liggestol med

Det er en god ide at medbringe en stol, f.eks. en liggestol til at sidde/ligge på. Det kan blive trættende for nakken, når man gennem længere tid ser på stjernehimlen.

Stjerner ses bedst i totalt mørke

Find et sted, hvor byens lys ikke generer og hvor der ikke er lyskilder, som gør stjernekiggeriet sværere. Hvidt lys påvirker nattesynet. Skal du bruge lys, så brug rødt lys, f.eks. ved at sætte rød film over din lommelygte.

Del denne side

Vinter i Toppen af Danmark

Vinteren i Toppen af Danmark byder på masser af sjove aktiviteter og begivenheder for børn og voksne.